Biyolojik Atıksu Arıtma Sistemleri

BioDisk , biyolojik atıksu uygulamaları için ürettiğimiz yenilikçi bir paket atıksu arıtma sistemidir. İlk kez 1960 yılında Almanya’da uygulanmış olan bir teknolojidir. Amerika’da da kısa bir süre sonra uygulanmaya başlamıştır. Bu arıtma prosesinde ortak bir şaft üzerine oturtulmuş birbirlerine oldukça yakın yerleştirilmiş disklerden yararlanılmaktadır. Disk malzemesi kimyasal reaksiyona girmeyen bir malzemeden seçilir. Bu diskler, arıtılmak istenen atığın bulunduğu tank içerisinde ağır bir şekilde döndürülürler. Diskler dönerken sırasıyla suya dalarlar ve bu esnada suyu atmosferik havaya maruz bırakırlar. Çalışma süresi içerisinde disk üzerindeki ortam ince bir film tabakası şeklinde mikroorganizmalarla kaplanır ve bu organizmalar biyolojik arıtma işlemini yürütürler. Dönüşle birlikte sağlanan havalandırma , diskler üzerindeki biyolojik kütleninde artmasına neden olur. Sonunda fazla oluşmuş olan biokütle kopar ve rotasyon sayesinde tank içinde askıda kalır. Sonunda atıksu akıntısı katı maddeyi sistem dışına taşıyarak sistemden uzaklaştırır.

Biodisk Sistemi, basit şekilde sıvı atıklardaki BOİ değerini azaltan havalandırma cihazlarıdır. Diğer yöntem olan aktif çamur sistemlerindeki havalandırma tekniğinden kaynaklanan ve özellikle çözücü maddeler içeren atıksularda görülen, yüksek türbülans ve/veya kabarcıkların yol açtığı köpüklenme sorunu ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, BioDisk çalıştığı prensip gereğince aktif çamur paket atıksu arıtma sistemlerinin aksine, su debisindeki veya kirlilik oranındaki ani artışlardan kaynaklanan şok organik yüklenmeleri rahatlıkla karşılayabilir.

Döner biyolojik disk (biyodisk) sistemleri, mikroorganizmaların üzerinde üremesi için uygun bir yüzeyi sağlayacak şekilde yapılmış, gelen atıksuyun muhtemel korozif özelliğinden etkilenmeyecek, plastik malzemelerin diskler halinde, döner bir şaft (mil) üzerine yerleştirildiği veya içi dolgu malzemesi ile dolu delikli tambur şeklindeki silindirik bir yapıdan oluşmaktadır. Oksijen ihtiyacı büyük oranda, dönme sırasında havadan sağlamaktadır. Disklerin yüzeylerinde mikroorganizmalar biyolojik film oluşturur. Diskler kısmen batırıldıkları için yüzeyde kalan (hava ile temas eden) döngüleri biyofilmlerin oksijen ihtiyacını karşılamaktadır. Biyodisklerde genelde uygulanabilir çaplar 1.5-3.0 m’dir. Şaftın her 1 metresine 2 cm aralıklarla 40-50 adet disk yerleştirilebilir, diskler mil üzerine birbirine paralel ve eşit aralıklı olarak yerleştirilir ve mil bir motor yardımı ile döndürülür, plastikten yapılan 2-3 m çapında, 2-3 cm kalınlığında disklerin dizilimiyle toplam uzunluk 6 m’ye kadar çıkabilir. Diskler 2-4 devir/dakika hızında döndürülür. Dolgulu tambur tiplerinde ise istenen toplam dolgu malzemesi yüzeyi sağlanacak şekilde boyutlandırma yapılmaktadır. Döner disk veya tambur şaftlarının her biri ayrı bir silindir haznesine (kanala), % 40 – 45’i su içinde batık olacak şekilde monte edilir. Atıksu tankı çok fazla ölü bölge kalmayacak şekilde boyutlandırılır, bu yüzden tank genelde yarım silindir şeklinde tercihen standart boyutlarda PE malzemeden ya da betonarme olarak imal edilir.

 

 


ATIKSULARIN MBR BİYOREAKTÖR İLE ARITILMASI

Membran Arıtma Siteminin Önemi Nedir?
Bilhassa az alan ihtiyacı ve daha ileri arıtım verimleri amacıyla Membran arıtma sistemleri her geçen gün daha fazla önem kazanmaya devam etmektedir. Membranın fiziksel bariyeri, MLSS seviyesi ve mikroorganizma kontrolüne bağlı olan durultma işleminden daha istikrarlı bir ürün suyu verir. Arıtma sonrası oluşan çamur sahada susuzlaştırma işlemine tabi tutulamıyorsa, direkt olarak biyoreaktöre verilebilir. 0.08 mikron mertebesinde gerçekleştirilen filtrasyon ile;
• Dünya Sağlık Örgütü Sulama Suyu Standartlarında,
• Uluslararası Denizcilik Örgütü bakteriyolojik limitlerinin sağlandığı,
• AB'nin yayınladığı Yüzülecek Sularda Kalite Talimatnamesi'ne uygun,
• Patojen, Bakteri ve Virüslerin bulunmadığı
• <5:5:5 BOD:SS:Azot değerlerinde arıtılmış su kalitesini garanti eder.

Biyoreaktör (MBR) tesisleri, biyolojik atıksu arıtımını daldırma ultrafiltrasyon membran teknolojisi ile birleştirip suyun ileri seviyede biyolojik arıtımını sağlar. Bu sayede, arıtılması zor atıksuların arıtımı; ileri seviyede atıksu arıtımı ile geri kazanım uygulamaları gibi çalışmalar konvansiyonel tesislerin üçte biri kadar küçük alanlarda uygulanabilir. MBR teknolojisi, mevcut atıksu arıtma tesislerinin kapasitelerinin yükseltilmesi için de yeni inşaat gerektirmeyen en uygun çözümlerden biridir.
MBR’ların Kullanım Alanları:
• Evsel ve endüstriyel nitelikli atıksuların ileri arıtımı
• Özellikle su havzalarına deşarj limitlerinin söz konusu olduğu durumlar
• Yüksek kirlilik içeren suların arıtımı
• Atıksulardan sulama suyu elde edilmesi ve geri kazanım projeleri
• Konvansiyonel yöntemler için yerleşim alanının yetersiz olduğu durumlar
• Kapasite artırışlarında atıksu arıtma tesisinin yetersiz kaldığı projeler
• Yüksek su tüketimi olan proseslerde atıksuyun geri kazanımı
• Membran Bio Reaktör (MBR) tipi atıksu arıtma tesisleri, bir Membran ultrafiltre ve aerobik biyolojik arıtma reaktörünün bileşiminden oluşan yeni bir atıksu arıtma teknolojisini kullanan sistemlerdir.